"ENERJİNİZİ DEPOLAYIN, İHTİYAÇ ANINDA KULLANIN"
Enerji depolama sistemleri (ESS) sayesinde, evler ve işletmeler yenilenebilir kaynakların potansiyelinden tam anlamıyla istifade eden güvenli, güvenilir ve verimli güç yönetimine kavuşmaktadır.
Enerji depolama; evlerde, ticari veya endüstriyel binalarda uygulanabilir. Eğer bir şebeke sağlayıcısıysanız, daha da yüksek seviyelerde hayata geçirilebilir.
Enerji depolama sistemi danışmanlığı kapsamında, ayrıntılı doğru enerji depolama sistemi seçimi, kurulum, işlem ve bakım konusunda yardımcı oluyoruz. Enerji depolama sistemleri danışmanlık hizmetleri, özellikle kullanıcı enerji kaynaklarına dayalı mikro şebekeler, endüstriyel enerji tesisleri, ticari işletmeler ve konutlar için idealdir.
ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ NEDİR ?
Enerji depolama sistemleri, elektrik enerjisini depolayarak daha sonra ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayan sistemlerdir.
Bir enerji depolama sistemi, elektrik enerjisini farklı şekillerde depolayabilir.
Örnek; piller, süperkapasitörler, hidroelektrik depolama, termal depolama ve manyetik enerji depolama gibi yöntemler vardır.
ESS :
Enerji Depolama Sistemleri (ESS) bir konteyner içerisinde farklı kapasitedeki lityum akülerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan depolama sistemleridir. ESS'ler 5 kWh'den başlayarak yüksek kapasitelere kadar depolama kabiliyetine sahiptirler.
ESS'ler güneş, rüzgar enerjisi, şebeke ve diğer enerji kaynakları ile entegre çalışabilir.
ESS'ler istenilen zaman aralıklarında enerji depolarken, istenilen zaman aralıklarında da depolanan enerji kullanılabilir ya da on grid sistemlerde şebekeye verilebilir.
Özellikle toplu depolama, elektrikli araçlarda, evlerde, sanayide ve acil durumlar için yedek güç kaynağı olarak da kullanılabilir.
ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR ?
Enerji depolama sistemleri, elektriğin en stratejik zamanlarda depolanmasına ve ardından boşaltılmasına izin verir.
Günümüzde cep telefonlarında ve elektrikli araçlarda kullanılan pillerin aynısı olan Lityum-iyon piller, en yaygın kullanılan enerji depolama türüdür. Cep telefonunuzdaki piller gibi, ticari, endüstriyel ve şebeke ölçekli pil enerji depolama sistemleri, şebekeden gelen elektrikle şarj edilebilir, depolanabilir ve arz açığı olduğunda veya enerjinin en pahalı olduğu zamanlarda boşaltılabilir. Giderek artan bir şekilde, pil enerjisi depolaması, güneş enerjisinin şebekedeki değerini en üst düzeye çıkaran solar PV ile eşleştirilmektedir.
ENERJİ DEPOLAMANIN ÖNEMİ NEDİR ?
Günümüzde, artan nüfus ve sanayileşmeden kaynaklanan enerji ihtiyacı ülkemizin kısıtlı kaynaklarıyla karşılanamamakta, enerji üretimi ve tüketimi arasındaki fark hızla büyümektedir. Bu durumda, mevcut enerji kaynaklarımızdan daha etkili bir biçimde yararlanmak giderek artan bir önem kazanmaktadır. Enerji talebindeki hızlı artışın karşılanması için, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin verimli bir şekilde depolanması ve ihtiyacı karşılayacak en uygun dönüşümlerin geliştirilmesi çok önemlidir.
Ayrıca yine enerjinin kaynağından yararlanmanın pahalı olduğu saatlerdeki kullanım miktarını, enerji kaynağından yararlanmanın ucuz olduğu saatlere kaydırmak için yine enerji depolama sistemlerinden yararlanılır. Kısaca enerji kaynağının aktif olduğu zaman ile enerjinin ihtiyaç olduğu zaman arasındaki çakışma problemini çözmek, enerji kaynağından mümkün olduğu kadar düşük maliyet ile yararlanmak ve taşınabilir enerji kaynağı elde etmek için kullanılabilecek etkili yöntem enerji depolama sistemleridir.
Enerji Depolama Yöntemleri
Piller
Yaygın şarj edilebilir pillere benzer şekilde, çok büyük piller, ihtiyaç duyulana kadar elektriği depolayabilir. Bu sistemler lityum iyon, kurşun asit, lityum demir veya diğer pil teknolojilerini kullanabilir.
Pompalanan hidroelektrik
Suyu bir rezervuara pompalamak için elektrik kullanılır. Rezervuardan su serbest bırakıldığında, elektrik üretmek için bir türbinden aşağı akar.
Volanlar
Elektrik, enerjinin kinetik dönme enerjisi olarak korunduğu bir volanı (bir tür rotor) hızlandırmak için kullanılır. Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda, bir jeneratörü döndürmek için volanın dönme kuvveti kullanılır. Bazı volanlar manyetik yataklar kullanır, sürtünmeyi azaltmak için vakumda çalışır ve dakikada 60.000 devire kadar dönme hızlarına ulaşabilir.
Sıkıştırılmış hava
Elektrik, havayı inç kare başına sıkıştırmak ve genellikle yeraltı mağaralarında depolamak için kullanılır. Elektrik talebi yüksek olduğunda, bir genleşme türbini jeneratörü aracılığıyla elektrik üretmek için basınçlı hava serbest bırakılır.
Termal enerji depolama
Elektrik, ihtiyaç duyulana kadar depolanabilen termal enerji üretmek için kullanılabilir. Örneğin elektrik, talebin düşük olduğu zamanlarda soğutulmuş su veya buz üretmek için kullanılabilir ve daha sonra elektrik tüketiminin en yüksek olduğu dönemlerde soğutma için kullanılabilir.
Diğer
Bu teknolojilere ek olarak, şu anda akış pilleri, süper kapasitörler ve süper iletken manyetik enerji depolama gibi yeni teknolojiler geliştirilmektedir.