''DOĞANIN SUNDUĞU BU EŞSİZ KAYNAĞI KULLANARAK ENERJİDE ÖZGÜRLEŞ!''
Enerjide özgürleşmek, kullanabileceğimiz enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve enerji verimliliğinin artırılması yoluyla mümkündür.
Kontrol edilemeyen ve artan enerji maliyetleri günümüz şirketlerinin rekabet gücünü de düşürmektedir. İşletmeler, kendi elektriklerini üreterek gerekirse üretim fazlasını satabilecekleri veya depolayabilecekleri uygun fiyatlı, güvenilir çözümlere yönelmelidir.
Lisanslı ya da lisanssız olarak yapılabilecek güneş enerji projeleriyle enerjide özgürleşmenizi ve rekabet güçlerinizi artırmanıza yardımcı oluyoruz. Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği sayesinde, üretilen elektrik, iç ihtiyaç olarak tüketilebilir ve üretim fazlası elektrik şebekeye satılabilir.
"GÜNEŞİN IŞIKLARI HEPİMİZE YETER!''
Güneş enerjisi sistemi, güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren bir sistemdir. Bu sistem, genellikle güneş panelleri, bir inverter, bir batarya ve bağlantı elemanlarından oluşur. Güneş panelleri, güneş ışınlarını toplayarak DC elektrik enerjisi üretirler. İnverter, DC elektriği AC elektriğe dönüştürür, böylece evlerimizde veya işletmelerimizde kullanabileceğimiz elektrik enerjisi sağlanır.
***Güneşten dünyaya gelen ışınların bir kısmı bile, dünyadaki 1 yıllık enerji tüketiminin 20 bin katıdır. Diğer bir deyişle, dünyaya bir saatte çarpan güneş ışınları bir yıl boyunca tüm dünyanın ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Güneş enerjisi yenilenebilir, tükenmez, çevreye zarar vermez.
Evler, işletmeler ve endüstriyel tesisler gibi birçok farklı alan için kullanılabilir.
Güneş enerjisi santrali sisteminin; ideal şekilde tasarımı, planlanması, iş takvimi dahilinde işlerin yürütülmesi ve tesisin zamanında teslim edilerek devreye alınması konularında (EPC) olarak bilinen
Mühendislik, Tedarik, Planlama, Lojistik, İnşaat ve Kurulum hizmetlerini sunmaktayız.
GÜNEŞ ENERJİSİ EPC ÇÖZÜMLERİMİZ
Çatı ve Cephe Güneş Enerjisi
Elektrik hizmeti alan her abone çatı veya cephe güneş enerjisi sistemi kurarak kendi elektriğini üretebilir. Sanayi ve ticarethanelerde, OSB bölgelerinde, lojistik depo alanlarında, tarım tesislerinde, hayvancılık tesislerinde, otel, hastane gibi yapılarda çatı ve cephe GES projesi ile elektrik üretimi yapılabiliyor.
Tarımsal Güneş Enerjisi
Şebeke hattının olmadığı, şebekeden elektrik bağlamanın çok maliyetli olduğu yerlerde en ekonomik çözüm güneş enerjisi ile elektrik üretmektir. Tarımsal arazi için sulama oldukça önemlidir. Sulama için en ucuz yöntem güneş enerjisi ile olacaktır.
Mesken Tip Güneş Enerjisi
Ülkemizde bugüne kadar sadece sıcak su üretimi için kullanılan güneş enerjisi ile artık elektrik üretmek çok kolay. Tedaş şebeke bağlantısı ile ihtiyacınız olan elektrikten fazlasını üretmeniz durumunda, devlete elektrik satarak ek gelir elde etmek mümkündür.
EPC KURULUM SÜRECİ
PROJE GELİŞTİRME
Talepleriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapacağımız çalışmalarla projeniz oluşturulur ve tesisinizin enerji üretimi açısından ihtiyacınıza yönelik en verimli sistem bileşenleri seçilir. Bu çalışmalarla uzman ortaklarımız sisteminizin teknik ve lojistik ihtiyaçlarının ayrıntılarını belirleyerek sizlerle paylaşırlar.
TEDAŞ SÜRECİ
Çağrı mektuplarınıza uygun Tedaş proje dosyasının hazırlanmasından, sistemin devreye alınıp geçici kabulünün yapılmasına kadar olan süreçte tüm hizmetler sunulmaktadır.
KURULUM
Tecrübeli ve deneyimli profesyonel ortaklarımız ile dikkat ve özen gerektiren solar sistemlerinizin kurulmasında, her türlü saha koşullarında sizlere hizmet sunulmaktadır. Kurulum için gerekli olan her türlü ekipman ve iş makineleri de şirket bünyesinde hazırda tutulmaktadır.
AVANTAJLARI NELERDİR ?
Çevre Dostu: Güneş enerji sistemi temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve doğaya zarar vermez.
Düşük Bakım Maliyeti: Güneş enerji sistemi, sadece kurulum aşamasında maliyetli olabilir, ancak uzun vadede düşük bakım maliyetleri sunar. Güneş panellerinin bakımı basit ve ucuzdur ve genellikle yılda bir kez yapılması yeterlidir.
Uzun Ömürlü: Güneş enerji sistemleri, 25-30 yıla kadar uzun ömürlüdür ve yüksek kaliteli paneller kullanıldığında daha da uzun süre dayanabilirler.
Enerji Bağımsızlığı: Güneş enerji sistemi sayesinde eviniz veya işletmeniz kendi enerjisinin üretiminden sorumlu olabilir. Bu da size enerji bağımsızlığı sağlar ve enerji faturalarından kurtulmanızı sağlar.
Yatırım Getirisi: Güneş enerji sistemi kurmak, uzun vadede ciddi bir yatırım getirisi sağlar. Enerji faturalarından tasarruf etmenin yanı sıra, sistemler devlet teşvikleri ve vergi indirimleri gibi finansal teşviklerden de yararlanabilir.
Yerel Ekonomiyi Destekler: Güneş enerji sistemleri yerel ekonomiyi destekler. Sistemin kurulumu için kullanılan malzemeler ve ekipmanların birçoğu yerel olarak temin edilebilir, bu da yerel işletmelerin ve üreticilerin desteklenmesine yardımcı olur.
Esnek Kurulum: Güneş enerji sistemleri, birçok farklı özellikte ve boyutta kurulabilir. Küçük ev sistemlerinden büyük endüstriyel sistemlere kadar her türlü ihtiyaca uygun olarak özelleştirilebilir.
Güneş Enerjisi Kolayca Erişilebilir: Güneş enerjisi her zaman ve heryerde ücretsiz bir şekilde mevcuttur. Güneş panelleri sayesinde bu enerjiyi kullanabilirsiniz.
Karbon Ayak İzi Azaltır: Güneş enerjisi sistemi, fosil yakıtların kullanımını azaltır ve böylece karbon ayak izini azaltır. Bu da doğal kaynakları korumak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için önemlidir.
Güneş Enerjisi Sistemi Güvenilirdir: Güneş enerjisi sistemleri, güneş ışığından enerji ürettiği için, enerji kesintileri gibi problemlerden etkilenmez. Bu da enerji güvenliği için önemlidir ve kesintisiz bir enerji kaynağı sağlar.
Güneş Enerjisi Üretim Fazlası Satılabilir: Güneş enerjisi sistemi sahipleri, güneş enerjisi üretiminin fazlasını elektrik şebekesine satabilirler ve bu şekilde gelir elde edebilirler.
EPC FİRMASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR ?
Yaygın olarak ‘EPC’ olarak geçen, ‘Engineering, Procurement and Construction’ın yani ‘Mühendislik, Tedarik ve Kurulum’ sözcüklerinin kısaltmasıdır ve sektörde sıkça kullanılır. Doğru EPC seçimi, uzun ömürlü bir santral için, kaliteli ekipman seçimi kadar önemlidir.
Mühendislik; Kalifiye bir EPC firmasının, proje izinlerinin alınması, tasarımı ve devreye alınmasını yönetebilecek nitelikli mühendislere ve saha ekibine sahip olması beklenir.
Tedarik; Fotovoltaik sisteme dair tüm ekipmanlar en iyi performansı verecek şekilde ve projenin içinde bulunduğu koşullara uygun olarak seçilmelidir. İyi bir EPC firması, tedarikçilerden kaliteli ürünleri en iyi performans kriterine göre uygun fiyatlı temin eder. Tedarik edilen ekipmanlar zamanında sahaya sevk edilmelidir ve lojistik titizlikle planlanmalıdır.
Kurulum; Elektriksel bağlantıları yapacak ekip ilgili sertifikalara sahip olmalıdır. Karşılaşılan çoğu problem, kurulumun tek bir aşamasından değil farklı aşamalarında yapılan hatalardan ve bunların etkileşimlerinden kaynaklanır. Kurulumda çalışan proje yöneticisinin teknik olarak sürece hakim olması ve saha ekibiyle organize hareket etmesi oldukça önemlidir.
EPC firması seçerken dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir:
* Kurulu güç ve proje çeşitliliği bakımından iyi bir referans listesi olmalıdır.
* EPC firması taahhüt ettiği şartlarda ve zamanda projeyi devreye almalıdır.
* Yasal mevzuatı yakın takip etmeli, yatırımcıyı projeyi etkileyebilecek olası mevzuat değişiklikleri konusunda bilgilendirmelidir.
* Sektörün geçmişine ve günceldurumuna ilişkin olarak tam bilgi sahibi olmalı, projeyi gelecekte ortaya çıkacak riskleri öngörerek tasarlamalıdır.
* Kalite ve fiyat konusunda proje için en uygun ekipmanı seçip, eleyebilecek donanımda olmalıdır.
* Finansal yapısı, projenin zamanlı yürümesini sağlayacak şekilde elverişli olmalıdır.
* Bağımsız bir arıza-bakım ekibi olmalı, herhangi bir arıza halinde en kısa sürede müdahale edebilmelidir.
Doğru bir EPC firmasının seçilmesi, doğru teknolojilerin kullanılması, kaliteli malzemelerin tedarik edilmesi, inşaatın tamamlanması ve bileşenlerin sistematik olarak kullanılması gibi unsurlara bağlıdır. Bu nedenle, güneş santrali projenizi gerçekleştirmek için en doğru EPC firması ortaklarımızla birlikte çalışmaktayız.
GES İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Neden GES kurmalıyız ?
Enerji fiyatlarının yüksek olması, kamu - özel teşebbüslerin maliyetlerini ve kar oranlarını ciddi şekilde etkilemektedir. Eğer güneş enerji santrali kurulursa, kurulum maliyetinden sonra 25 yıl boyunca enerji masrafından kurtulma imkanı vardır.
Maksimum kaç kW/MW kurulum yapılabilir?
Mevzuat gereği, tüketim miktarı kadar kurulum kapasitesi oluşturulur. Kurulacak Güneş Enerjisi Santralinin kapasitesi ve gücü saha çalışması sonucunda belirlenir. Çatının veya arazinin büyüklüğü elektrik üretim kapasitesini etkileyen faktörlerdir.
Kurulan Güneş Enerjisi Santrali ne kadar üretim yapabilir?
Saha çalışması aşamasında kurulum yapılacak bölgeye, santral tasarımına, kurulum gücüne ve diğer faktörlere bağlı olarak üretim kapasitesi belirlenir. Tüm dünyada kabul gören simülasyon programları ile santralin üretim kapasitesi kurulum öncesi müşteriye bilgilendirilir.
Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) faaliyet gösteren işletmelere de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulabilir mi?
Evet, OSB'lere ve OSB'ler içerisinde faaliyet gösteren işletmeler için Güneş Enerjisi Santrali kurulabilir.
Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği kapsamında araziye güneş enerji santrali kurulabilmesi için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır;
– Güneş enerjisi kurulması planlanan arazide elektrik aboneliği olması veya Türkiye sınırları içinde ilişkilendirilebilecek bir elektrik aboneliği olması gerekir.
– Araziye kurulması planlanan güneş enerji santralinin inverter çıkış gücü ilişkilendirilen elektrik aboneliğinin türü sanayi veya tarımsal sulama ise sözleşme gücünün iki katı kadar olabilir, diğer abonelik türleri için sözleşme gücünden fazla olamaz.
– Arazinin tarıma elverişsiz arazi niteliğinde olması ve “ÇED uygundur” yazısı olması gerekmektedir
Yatırımı hayata geçirmek ne kadar zaman alır?
Güneş enerji yatırım süreci 4 ayrı aşama olarak değerlendirilmelidir.
Çağrı mektubu – yaklaşık 3 ay
Proje onayı ve bağlantı anlaşması – yaklaşık 4-6 hafta
Uygulama – proje boyutuna göre 2-6 hafta arası değişkenlik gösterir.
Kabul süreci – yaklaşık 2-4 hafta
Lisanssız elektrik yönetmeliğinin 5.1.c ve 5.1.h maddeleri kapsamında yapılan tesislerde ihtiyaç fazlası elektrik, ilişkilendirilen elektrik aboneliğinin tesisin kabulünden bir önceki yıldaki toplam elektrik tüketimiyle sınırlı olmak kaydıyla 10 yıl boyunca devlet tarafından tesisin ilişkilendirildiği tüketim noktasındaki abone grubunun aktif enerji bedeli üzerinden satın alınmaktadır.
Üretim fazlası satış miktarı ne kadar?
Son yönetmelik değişikliğine istinaden, Örneğin; bir önceki yıl 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yılda aylık mahsuplaşmanın ardından en fazla 1 milyon kWh enerjisini satışa konu edebilecek. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak, 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak yansıtılacak. Cari yıl tüketimi önceki yıl tüketimini aşması halinde cari yıldaki tüketim miktarı kadar satış yapılabilecek.
Lisanslı ya da Lisanssız üretim opsiyonlarından hangisini tercih etmeliyim?
Tavsiyemiz lisanssız elektrik üretim santralleridir. Lisanslı elektrik üretim santrallerinin mevzuatı daha detaylı ve kurulum süreci uzundur.
Ayrıca lisanslı elektrik üretim santrallerinin kurulum hakkı ancak devletin belirli dönemlerde ilan ettiği ihaleler ve yarışmalar vasıtasıyla gerçekleşir.
İnşaat halinde bulunan bir yapıya kurulum gerçekleştirebilir miyiz?
Projelendirilecek binaya ait kalıcı bir elektrik aboneliği bulunması halinde inşaat halindeki alanlara santral kurulumu yapılabilir.
Güneş Enerjisi Santrali kurulumu sonrasında ’Çatı Tipi Projeler’ için şebekeye elektrik vererek satış yapabilir miyim?
Mevcut mevzuat kapsam ında, aylık mahsuplaşma sonucunda üretilen enerji tüketilen enerjiden fazla ise, kullanılan ulusal aktif enerji tarifesi üzerinden satış yapılabilir.
Güneş Enerjisi Santrali kurulumu sonrasında ’Arazi Tipi Projeler’ için şebekeye elektrik vererek enerji satış yapabilir miyim?
Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ne göre ‘Arazi Tipi Projelerde’ üretilen enerji aylık olarak mahsuplaştırılabilmekte, üretilen enerjinin fazlası şebekeye verilerek YEKDEM kapsamında değerlendirilebilmektedir.